Home > Nieuws > E-mail bijlagen nog steeds gevaarlijk

E-mail bijlagen nog steeds gevaarlijk

maart 11th, 2009

Steeds weer verschijnen er berichten over aanvallen op computersystemen. Vaak worden de aanvallen uitgevoerd met programma’s, die in e-mail bijlagen zijn verstopt.

Het openen van een e-mail bericht, waarbij meteen de bijlage wordt getoond, levert nog steeds het risico op, dat een bijlage, die zich voordoet als afbeelding, in werkelijkheid een virus of z.g. Trojan blijkt te zijn.

Ook is bijvoorbeeld het openen van bestanden van “vrienden”, bijvoorbeeld via chatsystemen, niet zomaar een garantie dat het goed zit.

Juist hackers proberen de kans op succes te vergroten door een bericht zo vertrouwd mogelijk te laten overkomen.

Ter vermijding van problemen gebruiken wij een ouderwets e-mail programma, dat niet meer doet dan de berichten tonen. Bijlagen moeten eerst worden opgeslagen om te worden bekeken. Op dat moment worden de bestanden gecontroleerd door een virusscanner. Verdachte bestanden worden genegeerd

Geregeld is het aan het e-mail bericht wel te zien dat het een verdachte mail is. Als u voornamelijk in het Nederlands communiceert, is een anderstalige mail al “verdacht”. Ook maken spammers bewust spelfouten om spamfilters te misleiden.

Ons advies: train uzelf in het herkennen van “foute” mails.